NIEUWS CONTACT HISTORIA KALENDER OVER ONS FOTO ALBUM A/V CLIPS LINKS
NIEUWS

Beveren, 7 mei 2017 V-DAY

Toespraak Mevr. Ann Cools - voorzitter AXIS


Geachte heer burgemeester
Geachte heer ere-burgemeester
Geachte Schepenen
Dear Polish friends
Geachte genodigden


V-Day, Victory Day, de dag waarop de geallieerden de onvoorwaardelijke overgave van de Duitsers aanvaardden, 72 jaar geleden, wordt eigenlijk pas morgen, op 8 mei, gevierd …
 

Victory Day is not until tomorrow, the 8’th of May, yet, we stand here, together, year after year for 72 years now, to commemorate not only the end of World War II but also the liberation of so many men and women in the concentration camps. Respectfully we stand here, but with eyes open to the world, only to realize that a lot of things, threats to world peace, are going on
 

Toen we hier vorig jaar stonden waren we nog maar net aan het bekomen van de schok van de terroristische aanslag op Zaventem en de Brusselse metro. Toch vroeg ik u met vertrouwen de toekomst tegemoet te zien, omdat mensen elkaar vonden in het verdriet, over hun eigen fysische grenzen gingen om hun medemensen te helpen, omdat mensen verklaarden niet te willen meegaan in de spiraal van het geweld, en hun geloof in de liefde en het mooie van ons menselijk bestaan bevestigden, het positivisme nam de bovenhand …
 

Maar wie het goed meent met de wereld moet vandaag de dag sterk staan : we stellen vast dat banden die moeizaam en langzaam tussen landen zijn gegroeid, zwaar onder druk staan … Een eenvoudig referendum met als uitslag een nipte meerderheid volstaat om een land een gezamenlijk project naar de prullenmand te doen verwijzen … Een nieuwe president aan de andere kant van de oceaan met patriottische reflexen, uitblinkend in narcistische grootsprakerigheid en niet bang voor de controverse, maar wel met de vingers aan de knoppen van wapens die in staat zijn de hele wereld te vernietigen, zet deze man een decennialang verbond op de helling. Waar we 72 jaar geleden onze VICTORY-Day te danken hadden onder andere aan het westen – zei Churchill niet “Look west, my friends, look west “ - houdt nu de hele wereld de adem in of van daaruit een nieuw conflict zal ontstaan, zal escaleren en een wereldbrand zal ontstaan … En we wachten in spanning af hoe de verkiezingen vandaag in Frankrijk zullen verlopen. Voor een van beide kandidaten zal het zijn of haar Victoire zijn, maar of dit een periode inluidt waaruit het Europees project krachtiger naar voren zal komen, zal alleen de toekomst uitwijzen.
 

Also our Polish friends have a lot of worrying situations to cope with. But we mustn’t give in to fear, we mustn’t forget about our values, of which freedom of speech is one of the most important ones.
 

Iedereen hier vandaag aanwezig weet dat de voorbeelden die ik aanhaalde slechts een topje van de ijsberg zijn. De vrede, die in 1945 met zoveel mensenlevens werd gekocht, bestaat enkel door een zeer kwetsbaar en broos evenwicht is tussen de partners. De ogen ervoor sluiten kunnen we niet, maar tezelfdertijd beseffen we dat we, hier en vandaag, onmachtig zijn om op wereldniveau iets te betekenen. We kunnen werken aan de wereldvrede door in onze eigen omgeving te zorgen voor vrede en harmonie, door vast te houden aan onze waarden, aan respect voor elkaar , aan onze overtuiging dat alleen door dialoog conflicten kunnen opgelost worden. Laat ons niet toegeven aan krachten die proberen angst te zaaien, die tweedracht tussen de mensen proberen te planten, die ons proberen te overtuigen dat onze cultuur de enig waardevolle is.
 

To work on peace is our mission, we owe it to the approximately 72 mio human victims of W.O.II, of whom 50 million civilians, 6 million Jews annihilated in the camps, amongst them approximately 5 million Polish people.
 

De cijfers van de menselijke slachtoffers van W.O.II zijn hallucinant : om en bij de 72 mio mensenlevens gingen verloren, onder wie 25 militaire slachtoffers, en de rest – jawel, om en bij de 50 millioen burgers w.o. de 6 mio slachtoffers in de kampen. Dat we alles in het werk moeten stellen niet alleen om hen in respect te herinneren, maar ook om te voorkomen dat opnieuw een dergelijke slachtpartij gebeurt, dat zijn we hen verschuldigd. Alleen zo staan we hier waarachtig aan dit monument, alleen zo krijgt V-Day ook echt de betekenis van Victory-Day, dag van de overwinning !!!
 

Ann Cools
voorzitter Axis4peace vredesgenootschap
 

07/05/2017

 

   


 

     

       |   | Webdesign KlikService |