NIEUWS CONTACT HISTORIA KALENDER OVER ONS FOTO ALBUM A/V CLIPS LINKS
HISTORIA
 

Bevrijding van Beveren
september 1944

September 1944 was voor velen een periode van wachten op de komst van de bevrijders want in het Waasland waren die trager opgerukt dan op de rechteroever van de Schelde. Na enkele loze berichten over de komst van de geallieerden, kwamen op zaterdag 9 september Britse verkenningstroepen Beveren binnen. Ze hadden een verkenningsopdracht en keerden snel terug naar Sint-Niklaas.Beveren-Waas – 1944 - zondag 10 september 12u.00 – Britse verkenningstroepen -
Feest met “ de Jantjes “

In Beveren en ook in de andere gemeenten gingen de verzetsgroeperingen tot de actie over. De Britten rukten op maar slaagden er niet in Kallo te bevrijden dat door de Duitsers werd versterkt. Ondertussen legerden Britse troepen in Beveren en een deel van het Waasland.

Op donderdag 14 september kwamen elementen van de Eerste Poolse Pantserdivisie in Beveren toe. Terwijl de Derde Infanterie Brigade Gent zuiverde, kreeg de Tiende Gepantserde Cavaleriebrigade dezelfde opdracht voor het Waasland. Een deel van de Wehrmacht blies de aftocht via de grote rivieren, met achterlating van veel materieel. Weerstandsnesten moesten nog opgeruimd worden.

De Polen manoeuvreerden met hun tanks in de blanke polders en voerden hun opdracht uit..

Beveren-Waas – 14 september 1944 – Essendreef - bivak
Escadron van het 2de Pantserregiment - 1ste Poolse Pantserdivisie van generaal Marczek
 

Op 16 september werd de bevrijding van Beveren gevierd

Op de Markt en in de straten wapperden Belgische vlaggen. De Polen waren aanwezig in de plechtige mis waar ze een speciale plaats toegewezen kregen. Deken Sturm dankte God voor de bevrijding van Beveren zonder oorlogsgeweld, zonder bloedvergieten en zonder verlies aan parochianen.

Kallo werd op 19 september door de Polen bevrijd.

Beveren-Waas – 14 september 1944 – Essendreef - bivak
Escadron van het 2de Pantserregiment
1ste Poolse Pantserdivisie van generaal Marczek

Landmarc.


Bron : Uit geschriften van de Beverse heemkundige de heer Gabriël Willems.

 

   

 

 

     

       |   | Webdesign KlikService |